Hittade detta i ett

inlägg på nätet. Jonas Bergqvist ger en bra och nyanserad bild av detta med fettdrift och kolhydrater. På den sighten där jag följer mina "framgångar" rekomenderar de 0-20g kolhydrater per dag men samtidigt så stämmer inte recept och frukt/grönt rekomendationerna. de pratar också om att mna kan vara olika känslig. Jonas sätter fingret på detta tycker jag, han har också mycket bra kring LCHF och träning - funderar på att köpa hans bok.
 

Hur blir du fettdriven?

Du blir fettdriven genom att äta LCHF (lågkolhydratkost). Det innebär att du äter mer fett och begränsat med kolhydrater som kommer få din kropp att så småningom gå på fettdrift. Fettdriften är i princip i hamn efter 2 veckor på lågkolhydratkost, men en fullständig anpassning tar 3-4 veckor. Och ska du träna eller tävla hårt så räkna med en anpassning på ett antal månader.

Målet är inte att äta så lite kolhydrater som möjligt. Även om det möjligen är ett rimligt mål för överviktiga, diabetiker, sockerberoende och andra personer med välfärdssjukdomar kan och bör du som fysiskt aktiv person välja en liberalare variant av lågkolhydratkost. Mellan 50-100 gram kolhydrater i form av grönsaker, rotfrukter, lite honung och någon enstaka frukt är lagom. Möjligen lite mjölkprodukter och nötter. Och frikostigt med naturligt fett alltså. Anlednngen till att du bör välja en liberalare variant är dels att du inte tjänar något på att understiga kroppens absoluta behov av 30 gram glukos. Understiger du den mängden får din lever tillverka denna mängd. Det är energikrävande och därmed positivt för någon som vill gå ner i vikt, men för dig som tränar och är normalviktig är det något du inte behöver eftersträva. men framför allt undviker du en fysiologisk insulinresistens som hos vissa personer dyker upp om man begränsar kolhydratintaget för mycket. Det betyder att kroppen vill behålla blodsockret i blodet när intagaet av kolhydrater är mycket begränsat. För vissa kan detta betyda att man går upp i vikt en aning, så undvik att hamna i fällan: ju mindre kolhydrater desto bättre. Se det så här: underhåll kroppen med lite lagom naturliga kolhydrater för att hålla förbränningen av glukos maximal.

Må gott!

 

Wickie!


Kommentarer
Postat av: Pappa

Lite intressant. Funderar på om man testar lite stegvis. Ägg och bacon är ju, till exempel, gott men till frukost. Är knäckebröd, frukt, fil och Müsli helt fel i LCHF-diet.

2012-08-22 @ 19:55:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0